Městská knihovna na Mariánském náměstí

  Odkaz na mapu: Mapa

“Tak co, půjdeme?”

 a) navštívit knihovnu a projednou se přiučit něco z knih

“Drazí přátelé, půjdete se se mnou učit? Určitě se mezi vámi najde někdo, kdo by to opravdu potřeboval. Konec konců já to potřeboval vždy a můj otec mi to často připomínal. Nebyl jsem dvakrát dobrý student, raději jsem dlouhé hodiny seděl u svého klavíru… Myslíte si, že jsem svého otce poslechl? Samozřejmě že ne, nic mě neodradilo od mé lásky k hudbě, která mě provázela celý můj život. Ani to časté střídání škol mi nepomohlo, skládal jsem, kde jsem mohl a chopil jsem se každé příležitosti. No, někdo tu českou hudební historii napsat musel, a ne všichni mohou být uznávaní vědci… nebo úředníci, jak si přál můj otec,… ale to necháme na jindy. 

 
Představte si, že dokonce i knihovna má se mnou něco společného, ty nádherné básně. Musím přiznat, že je to opravdu dlouho co jsem tu byl, úplně se to tu změnilo….A!…Podívejte! Hálek..tady to je, to jsou ty nádherné básně, o kterých jsem mluvil. No neříkejte, že taky nemáte chuť si je přečíst. Podívejte se se mnou například na Večerní písně – ten text mám tak rád, až jsem neodolal a zhudebnil ho…Líbí se vám ten text? Můžete si ho se mnou poslechnout v mé zhudebněné verzi, …tak co poznáváte to?.. Nebo to slyšíte poprvé? Doufám, že jsem udělal dojem. Víte co, můžete si to poslechnout cestou, ..snad abychom šli. Místo, kde se učí není zrovna mé nejoblíbenější.”
 
 
 Večerní písně
 

Večerní písně je sbírka milostných básní českého básníka Vítězslava Hálka, která se skládá z 5 kratších milostných básní, které napsal pro svoji žačku a pozdější manželku Dorotku. I když dílo Večerní písně za své doby nesklidilo největší obdiv a bylo terčem kritiky například Janem Nerudou, bylo zhudebněno Dvořákem a později i Smetanou. Smetana cyklus zhudebnil roku 1879 a je to jeho jediný písňový cyklus, který za celý život zkomponoval. Hálkovy básně Smetanovi připomínaly jeho vlastní život a ztotožňoval se například s náměty jako touha po uznání práce umělce, život stárnoucího člověka či ztráta milované osoby.

Další stanoviště ->