Byt u Dušků

 Odkaz na mapu: Mapa
 
Antonín Dvořák se v 19 letech přestěhoval ke své tetě Josefě Duškové na Karlovo náměstí z důvodu nedostatku financí jeho otce. Nájem zde byl nižší a část z něj si odpracoval vyučováním dcery Duškových. Složil zde řadu svých významných děl, například Hymnus ,,Dědicové Bílé hory” nebo Symfonii č. 3 Es dur. 
Poté se Duškovi rozhodli přestěhovat z Karlova náměstí do nedaleké Václavské ulice, kde ale Dvořák nezůstal dlouho, protože se odstěhoval ke svému příteli Mořicovi Angerovi, u něhož mohl hrát na klavír, což byl jeho velký sen. Antonín se ale po roce přestěhoval zpět k Duškům, kde byl větší klid (Duškovi se mezitím odstěhovali zpět na Karlovo náměstí, ale do jiného bytu). Zde zůstal až do své svatby s Annou Čermákovou.
 

“Finančně jsem byl na dně, mentálně o nic líp. To je to tak strašně náročné dopřát mladému člověku chvíli svatýho klidu? U Mořice byl alespoň ten klavír, no tady? Jenom lidi. Chci tvořit! Anička (má sestřenice) říkává, že prý  ani nevím, že je na světě, když se čas od času připlíží do mého pokoje a poslouchá mé pohvizdování a falešný zpěv. A k tomu všemu se v rodině začalo říkat, že se prý bojím ženských! Jako kdyby jich v životě neměl dost! Samé drby. V domě plném lidí člověk nemá chvilku klidu, brzy jsem se musel odsud odstěhovat, ale po tu dobu, co jsem to tady snášel,  jsem si našel mnohé způsoby, jak se vypořádat s úmornými bolestmi hlavy a neustálou podrážděností. Ať už procházky v parku, pozorování projíždějících tramvají nebo klidné posezení na mši. Jen se na ten prokletý dům koukám a už mě zase bolí hlava. Kam půjdeme dneska?”

a) Karlovo náměstí – Další stanoviště a ->

b) Štěpánská – tramvajová zastávka – Další stanoviště b ->

c) Kostel sv. Ignáce – Další stanoviště c ->